Od danas novi budžet, akcize, naplata PDV...

Bez autora
Jan 02 2013

U Srbiji od danas stupaju na snagu brojni zakoni, među kojima su najvažniji zakon o budžetu za 2013. godinu, o naplati poreza na dodatnu vrednost (PDV) po realizaciji roba i usluga, izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i izmene carinskog zakona. Predviđeni prihodi u budžetu za 2013. su oko 965,7 milijardi dinara, rashodi oko 1.087,6 milijardi, a republički deficit je planiran na oko 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je drastično manje nego u 2012. godini.Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pooštravaju se uslovi za odlazak u penziju, tako da će donja starosna granica za muškarce biti podignuta na 54 godine, a i žene će morati da rade četiri meseca duže - do 53 godine i četiri meseca života...

Od danas novi budžet, akcize, naplata PDV...U Srbiji od danas stupaju na snagu brojni zakoni, među kojima su najvažniji zakon o budžetu za 2013. godinu, o naplati poreza na dodatnu vrednost (PDV) po realizaciji roba i usluga, izmene zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i izmene carinskog zakona.

Predviđeni prihodi u budžetu za 2013. su oko 965,7 milijardi dinara, rashodi oko 1.087,6 milijardi, a republički deficit je planiran na oko 121,9 milijardi dinara, odnosno 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je drastično manje nego u 2012. godini.

Izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pooštravaju se uslovi za odlazak u penziju, tako da će donja starosna granica za muškarce biti podignuta na 54 godine, a i žene će morati da rade četiri meseca duže - do 53 godine i četiri meseca života.

Radnici s beneficiranim radnim stažom moći će da podnesu zahtev za penziju tek sa navršene 54 godine života, a izuzetak su policijski službenici koji rade na složenim operativnim poslovima (zaposleni u Bezbednosno informativnoj agenciji, Vojnoobaveštajnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija) koji mogu da se penzionišu sa 53 godine i šest meseci života i 21 godinom staža.

Zakonom je predviđeno da se uslovi za odlazak u penziju postepeno pooštravaju do 2023. i tada će za odlazak u penziju muškarac morati da ima 40 godina staža i najmanje 58 godina života, a žena 38 godina štaža i 58 godina života.

I izmene Carinskog zakona
Od Nove godine na snagu stupaju i izmene Carinskog zakona, kojima se ukida obračunavanja zatezne kamate na carinski dug koji nije plaćen u propisanom roku.

Izmene su bile potrebne i zbog usaglašavanja sa Zakonom o budžetskom sistemu koji predviđa da su svi prihodi budžetski, pa tako ni Uprava carina ne može da ima svoje prihode.

Izmenama Zakona o autorskim i srodnim pravima, koje počinju da se primenjuju od 1. januara, uvodi se jedinstvena naplata za "muzički dinar", a takođe se uvodi i ograničenje na maksimalne iznose ove naknade, a zanatlije su oslobođene te dažbine i obaveze držanja fiskalnih kasa.

Ovim zakonskim izmenama ukida se Komisija za autorsko i srodna prava, a njenu ulogu preuzima Zavod za intelektualnu svojinu, koji će davati saglasnost na tarifu za emitovanje.

Plaćanje obaveza za PDV tek po naplaćenoj realizaciji robe i usluge

Zakon o PDV, koji je izmenjen ove godine, uveo je mogućnost utvrđivanja i plaćanja obaveza za PDV tek po naplaćenoj realizaciji robe i usluge i odredba tog zakona počeće da se primenjuje od 1. januara 2013. godine.

Ovaj sistem naplate, prema tim zakonskim odredbama, mogu da primenjuju obveznici PDV-a čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih 12 meseci nije veći od 50 miliona dinara i koji su u tom periodu neprekidno bili evidentirani za obavezu plaćanja PDV-a.

Od 1. januara 2013. godine stupaju na snagu i izmene Zakona o privrednim komorama, koji je izazvao brojne polemike između predstavnika vlade i komorskog sistema.

Tim zakonom, koji je usvojen 2009. predvđeno je ukidanje obaveznog članstva u komorama, što bi, prema rečima predsednika Privedne komore Srbije Miloša Bugarina, moglo u potpunosti da razgradi ovu instituciju staru 155 godina.

Nove akcize na gasna ulja i tečni naftni gas
Od sutra stupaju na snagu i nove akcize na gasna ulja i tečni naftni gas, ukolko se koriste kao motorno gorivo za prevoz lica i stvari.

Za gasna ulja akciza je do kraja ove godine 37 dinara po litri, a od 1. januara 2013. godine 39,50 dinara za istu količinu, dok će na gasna ulja namenjena prevozu tereta brodovima u unutrašnjem saobraćaju, poljoprivredi ili za grejanje, akciza biti 2,5 dinara po litru.

Ukoliko se tečni naftni gas koristi kao motorno gorivo u transportne svrhe, akciza će od 1. januara biti 19,21 dinar po litru, a za grejanje 4,40 dinara po litru.

Novi Zakon o javnim nabavkama počeće da se primenjuje od 1. aprila 2013. godine, a Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama od 31. marta 2013.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik